Foredrag: Diagnoser
​- stor lettelse eller stram spændetrøje?

Foredraget for alle, der er i berøring med psykiatri og diagnoser, enten personligt eller professionelt. Og som måske kender til de dilemmaer, der følger med diagnoser og diagnosticering.


En eksplosion! Det er vel den mest præcise måde at beskrive opblomstringen af diagnoser som depression, ADHD og PTSD. Psykiatriske diagnoser er inden for de seneste år steget voldsomt i antal. Hvad sker der her?

Gør livet i den vestlige verden verden os mere syge? Er det den magtfulde medicinalbranches skyld? Er vi bare blevet bedre til at opdage sygdommene? Eller er der andre forklaringer, der kan give mening til denne diagnose-tendens?

Mit foredrag er ikke antipsykiatri, men jeg sætter en række kritiske spørgsmålstegn ved udviklingen. Den er nemlig udtryk for noget helt grundlæggende menneskeligt, men har også konsekvenser - for den enkelte med en psykisk lidelse eller vanskelighed. Og for vores samfund som helhed.

Vi risikerer nemlig at møde diagnosen før mennesket, og vi ender med selv at forstå alle vores handlinger og følelser ud fra diagnosen. Vi risikerer stempling af os selv og andre. Vi risikerer at tro, at diagnosen er hele sandheden om mennesket, frem for en beskrivelse af en lidelse.

Er vi ikke påpasselige, risikerer vi at grave grøfter mellem os og dem, mellem "de ramte" og "de professionelle" eller mellem "de syge" og "de raske". Og glemmer, at der ofte er lang mere, der samler end deler.

Ønsker vi denne udvikling? Og hvordan kan vi møde os selv og vores pårørende, patienter eller venner på måder, hvor diagnosen ikke står i vejen for udsynet til mennesket bag?

Jeg bygger i foredraget på mine erfaringer som professionel inden for psykiatrien og som konsulent og supervisor i mange diagnostiske problemstillinger, samt på min mangeårige optagethed af, hvordan sproget skaber virkeligheden - og hvordan diagnoser ikke blot beskriver, men også skaber og vedligeholder lidelser.​​​

Foredragets form

Foredraget om diagnoser er et af flere foredrag om psykologi med et kritisk humoristisk blik på psykologiske fænomener, som vi alt for ofte tager alt for givet. De øvrige kan du læse om ved at klikke på titlerne her til venstre.

Udgangspunktet er, at foredraget varer mellem 60 og 90 minutter, og jeg vil meget gerne, hvis der også er tid til diskussion med publikum efterfølgende.
Diagnoser og deres indvirkning på menneskelivet og på samfundet er typisk noget, der engagerer lytterne, og jeg ser gerne, at dette engagement kan føre til frugtbar dialog og debat efter foredraget.

Kontakt mig pr. mail eller telefon, eller via den kontaktformular, du finder her.

Flere refleksioner om diagnoser

Du kan eventuelt læse mere om mine tanker om diagnosernes forførelser og betydning her på hjemmesiden.

Hør mere om, hvad jeg kan tilbyde dig

Kontakt mig gerne på telefon eller mail nedenfor.


​Du kan også skrive direkte til mig ved at udfylde formularen. Du hører fra mig indenfor et døgn.

Skriv til mig her

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt