Foredrag: Sorg​
​- fra "at sige farvel" til "at knytte bånd"

​Foredraget for alle med personlig eller professionel interesse for, hvordan vi bedst lever med de svære følelser, der opstår efter tabet af nærtstående personer. Og for dig, som vil have lov til ikke bare at komme videre, men insisterer på at tage de tabte med dig videre i livet.

"Du må se at komme videre!"

"Jeg prøver at lægge det bag mig!"

"Hun må prøve at glemme sin døde mand!"

De ord, vi bruger, påvirker det, vi tror er det sande og det moralsk rigtige. Traditionelle teorier om sorg lægger vægt på nogle ideer, som efterhånden er gået ind i folkesjælen. Nemlig ideerne om at komme over og komme videre, lægge bag sig og sige farvel. Processen ses som en tung, hård proces af chok, nyorientering og følelsesmæssig bearbejdelse.

Men de traditionelle teorier spærrer os inde i forudbestemte processer og spærrer vejen for andre reaktioner.

Mange mennesker, jeg taler med som psykolog, siger enstemmende: Jeg vil have lov til at sørge, og jeg vil gøre meget for at huske den person, jeg har mistet. Hvorfor skal vi dog kun tage afsked med de døde? Hvorfor skal vi lægge en betydningsfuld relation bag os?

Foredraget vil præsentere anderledes måder at tænke og handle i forhold til sorg. Et opråb om at knytte bånd til de mistede.

Et opråb om at huske godt på alle de ting, vi virkelig ikke ønsker at lægge bag os eller glemme. 

Foredraget bygger på en narrativ tilgang til sorg, på års erfaringer med mødet med og arbejdet med mennesker i krise eller sorg efter tab af den ene eller den anden slags, af samarbejdet omkring etableringen af sorggrupper, samt af min mangeårige optagethed af, at tage begreber og fænomener, som vi uimodsagt tager for givet, og vende dem på hovedet. Ikke bare for sjov, men for at undslippe tankens fastlåshed.

Foredragets form

Foredraget om sorg er et af flere foredrag om psykologi med et kritisk humoristisk blik på psykologiske fænomener, som vi alt for ofte tager alt for givet. De øvrige kan du læse om ved at klikke på titlerne her til venstre.

Udgangspunktet er, at foredraget varer mellem 60 og 90 minutter, og jeg ser meget gerne, hvis der også er tid til diskussion med publikum efterfølgende. De fleste har personlige oplevelser af og holdninger til sorg, og til hvordan man lever videre efter et tab, så dette engagement vil jeg gerne bruge til en frugtbar dialog og debat efter foredraget.

Kontakt mig pr. mail eller telefon, eller via den kontaktformular, du finder i bunden.

Flere refleksioner om sorg, tab og krise

Jeg har flere gange undervist i forskellige formater i sorg og tag. Du kan eventuelt læse mere om mine tanker i min beskrivelse af undervisning i sorg og tab.​​

Hør mere om, hvad jeg kan tilbyde dig

Kontakt mig gerne på telefon eller mail nedenfor.


​Du kan også skrive direkte til mig ved at udfylde formularen. Du hører fra mig indenfor et døgn.

Skriv til mig her

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt