Fokus på klienten, ikke terapeuten

​Vores buschauffør ka' godt køre bus

Der' rigtig mange der' rigtig tilfreds

Med hans niveau imellem bremse og gas

Jo, han kan godt styre bussen

Men ved han egentligt hvem der sidder i den?

Og hvor de egentligt gerne vil køres hen?

Hvad ved han helt præcist om kvinder og mænd?

- Nephew: Danmark Man Dark

Klienten i centrum for terapien. Klientens mål som styrende for den terapeutiske samtale. Klientens tilfredshed som et mål for succesrig terapi. Indlysende sandheder? Tja, det burde de være...

Citatet ovenfor er muligvis en politisk kommentar. Men den sprang ind i hovedet på mig under refleksioner over psykoterapi. Den illustrerer nemlig for mig fint en helt central pointe i psykoterapi-forskning:

Faglig og metodisk dygtighed og teoretisk sikkerhed er godt for klientens tillid til terapeuten. Men det, der gør en forskel i effektiviteten af psykoterapi er ikke denne dygtighed - det er fokuseringen på klientens ønsker til terapien. Med andre ord: Se noget mere på klienten frem for på terapeuten.

Folk med misbrug tilhører som sagt den store gruppe af marginaliserede her i samfundet. Og som andre marginaliserede skyldes det ofte en blanding af sociale strukturer og personligt ansvar. Men uanset baggrunden er det ikke de mennesker i Danmark, der råber højest.​​

​For det første har de ofte ikke overskuddet til at kæmpe deres egen sag og dermed heller ikke til at få deres stemme hørt. Dette hænger også sammen med den iboende stigmatisering, som ofte følger med misbrug, diagnoser osv. Dette har jeg beskrevet i et par andre blogindlæg om misbrug, identitet og anerkendelse.

De professionelles ansvar for marginaliserede stemmer

For det andet taler de i de fleste tilfælde ikke pænt middelklassesprog – med andre ord: De taler ikke et medie-egnet sprog. Og det viser sig, at det rette sprog er afgørende for kommunikationen i og med de rette kontekster.

Her kommer vi som professionelle på banen. Vi kan som behandlere, bostøtter eller andre former for hjælpere gribe muligheden for at give en hånd for synligheden. En hånd for demokratisk lighed. Vi kan være en slags bindeled. Vi kan give de marginaliserede en stemme i offentligheden og i deres nære eller fjernere relationer.

Ikke ved at tale for dem. Nej, ved at lade dem tale igennem os.

(13/6 2010)

Hør mere om, hvad jeg kan tilbyde dig

Kontakt mig gerne på telefon 51 64 14 99 eller jm@jacobmosgaard.dk. ​
​Du kan også skrive direkte til mig herunder. Du hører fra mig indenfor et døgn.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Psykolog Jacob Mosgaard​

Kontakt​

​Telefon: 51 64 14 99

E-mail: jm@jacobmosgaard.dk