Paradokser kan bekæmpes med paradokser

​Sometimes

The fastest way to get there is to go slow

And sometimes

If you wanna hold on you got to let go

- Tina Dickow

Til tider er vi som mennesker fanget af paradokser, som skaber problemer for os, men som vi vanskeligt kan overskue vejen ud af. Se fx eksempler på paradokser i parforhold i et tidligere blog-indlæg.

Og til tider kan de løses ved fornuftens indtog, ved at fokusere på andre mere ønskelige livsveje eller lignende strategier.

Men til andre tider er de ikke umiddelbart opløselige - fordi de giver for meget mening for os trods deres paradoksale natur og de problemer, de skaber for os En tilgang i disse tilfælde er den klassisk systemiske - nemlig at søge at bekæmpe paradokser med paradokser!

Paradoksale interventioner i systemisk terapi

Et eksempel på paradoksal intervention stammer fra oldtidens Lilleasien og er beskrevet af Plutarch.

Et vældig bizart fænomen havde på et tidspunkt bredt sig i byen Milet. Ungpiger i massevis blev grebet af en længsel efter at hænge sig, og en epidemi af selvmord hærgede byen. Forældre og venner var desperate. Ingen forsøg på at få dem til at holde op bar frugt, indtil en dag en klog mand i senatet fik en lov igennem om, at alle, som hængte sig, bagefter skulle bæres nøgne gennem byens markedsplads. Gennemførelsen af denne lov fik med øjeblikkelig virkning epidemien til at forsvinde.

Folk med misbrug tilhører som sagt den store gruppe af marginaliserede her i samfundet. Og som andre marginaliserede skyldes det ofte en blanding af sociale strukturer og personligt ansvar. Men uanset baggrunden er det ikke de mennesker i Danmark, der råber højest.​​

​For det første har de ofte ikke overskuddet til at kæmpe deres egen sag og dermed heller ikke til at få deres stemme hørt. Dette hænger også sammen med den iboende stigmatisering, som ofte følger med misbrug, diagnoser osv. Dette har jeg beskrevet i et par andre blogindlæg om misbrug, identitet og anerkendelse.

De professionelles ansvar for marginaliserede stemmer

For det andet taler de i de fleste tilfælde ikke pænt middelklassesprog – med andre ord: De taler ikke et medie-egnet sprog. Og det viser sig, at det rette sprog er afgørende for kommunikationen i og med de rette kontekster.

Her kommer vi som professionelle på banen. Vi kan som behandlere, bostøtter eller andre former for hjælpere gribe muligheden for at give en hånd for synligheden. En hånd for demokratisk lighed. Vi kan være en slags bindeled. Vi kan give de marginaliserede en stemme i offentligheden og i deres nære eller fjernere relationer.

Ikke ved at tale for dem. Nej, ved at lade dem tale igennem os.

(13/6 2010)

Hør mere om, hvad jeg kan tilbyde dig

Kontakt mig gerne på telefon 51 64 14 99 eller jm@jacobmosgaard.dk. ​
​Du kan også skrive direkte til mig herunder. Du hører fra mig indenfor et døgn.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Psykolog Jacob Mosgaard​

Kontakt​

​Telefon: 51 64 14 99

E-mail: jm@jacobmosgaard.dk